Jan 11, 2016 admin Carusel, Gastronomie 0
Într-o lume în care suntem cu toții pe fugă, în care mâncăm de multe ori haotic, negândindu-ne la urmări și punându-ne singuri în pericol sănătatea, există și oameni care au decis să aleagă un stil de viață sănătos, care îi poate defini din toate punctele de vedere.
“Tot ceea ce ne reprezintă este stocat în sufletul, spiritul nostru, eul dezbrăcat de toate influențele externe, false imagini despre noi înșine, false imagini în ochii altor persoane. Acest spirit este propriul Dumnezeu. Alegeți să-i construiți un templu cu grădini și parcuri pline de viață, nu un cimitir. Ceea ce consumăm, prin prisma faptului că poate avea o vibrație mai intensă sau mai puțin intensă, ne influențează calitatea vieții, acuratețea minții. Corpul consumă enorm din potențialul de energie pe care îl produce pentru a transforma alimentele înapoi în energie. Alimentele vii nu au doar un tranzit rapid, consumând puțină energie, dar și produc mult mai multă și de calitate. Alegeți să nu treceți pe la doctor sau farmacist pentru a avea o viață de calitate. Simțiți pe pielea voastră ce reprezintă ‘a trăi’, nu lăsați pe alții să vă spună”, este, pe scurt, sfatul unui tânăr vegan, care vă invită să-i citiți povestea și să luați în calcul, măcar pentru o clipă, ideea de a vă înfrumuseța viața.
Bogdan Vacon, un tânăr de 34 de ani, a ales să trăiască sănătos, în urmă cu patru ani luând decizia să adopte un stil de viață care îi aduce multe avantaje: stilul vegan. Energia, sănătatea, pofta de viață sunt doar câteva dintre beneficiile unei alimentații sănătoase, spre care cu toții ar trebui să ne îndreptăm măcar o dată privirea și să înțelegem ce presupune el.
“Stilul vegan nu reprezintă doar un gen de alimentație, din punctul meu de vedere, stilul vegan e un mod de viață, fiindcă de cele mai multe ori atârnă de anumite principii, unele chiar spirituale. Eu îi atribui stilului vegan un motto: ‘Mănâncă pentru a trăi, nu trăi pentru a mânca!’ Stilul vegan presupune de cele mai multe ori a empatiza cu speciile animale. Viața nu este creată de noi, noi doar, în cele mai fericite cazuri, îi putem asigura condițiile pentru a se putea întâmpla, dacă ne referim la animalele domestice, deci nu avem dreptul să privăm alte ființe de acest privilegiu divin. În ceea ce privește beneficiile sale, cuvintele sunt inutile. Eu îndemn pe oricine să încerce ca să se convingă de avantaje. Mulți compară alimentația vegană cu un post ortodox în care și-au administrat cartofi prăjiți, cu mâncăruri suprasaturate de săruri, prăjeli și margarine, din care au tras simpla concluzie că le-a fost permanent foame și nu au simțit nicidecum că le-ar fi mai bine”, spune tânărul.
Printre beneficiile esențiale pe care Bogdan le enumeră, și asta din momentul în care a învățat și a ales să mănânce corect, nu doar ce este bun, sunt energia și pofta de viață.
“Odată ce descoperi această stare de bine, doar corupt cu cine știe ce mirosuri și cine mai știe ce trucuri (precum potențiatori de gust și arome artificiale care sunt nelipsite din alimentele procesate) sau pervertit de ignoranță te mai întorci la vechiul stil de viață. Poate sunt subiectiv, dar, după ce încerci, vrei tot mai mult, sacrifici orice moft pentru starea generală de bine, simți că renaști. Sănătatea este un alt beneficiu care se simte treptat pe termen lung. Eu simt răcelile ca pe o mahmureală, care nu mă țin mai mult de două zile, și am avut ocazia doar de două ori să răcesc de când sunt vegetarian, pe când, înainte, răceam și toamna, și primăvara, și eram muribund timp de câte două-trei săptămâni. Senzații de greutate, de iritație, greață, constipație erau ca la ele acasă, acum sunt ani de când nu am mai simțit așa ceva”, precizează el.
Acesta consideră că în jurul nostru nici măcar apa sau aerul nu mai sunt de calitate. Unde mai pui și o piață concurențială unde producătorii de alimente aruncă în luptă arme grele precum monoglutamatul de sodiu, benzoatul de sodiu, carmin, guma arabică, agenți de afânare, coloranți sintetici, zahăr și săruri cât cuprinde, dar și hormonii de creștere injectați animalelor pentru a ajunge pe rafturi în cel mai scurt timp.
Bogdan spune că, pentru o viață sănătoasă, oamenii au nevoie de aminoacizi esențiali, acizi grași nesaturați, antioxidanți, elemente minerale, vitamine pentru sporirea imunității prin curățirea eficientă a sângelui, pentru prelungirea vieții enzimelor metabolice, pentru lupta cu radicalii liberi care sunt responsabili de activarea tumorilor latente și îmbătrânirea precoce, pentru întreținerea arderilor, pentru un tranzit digestiv regulat, pentru biochimie echilibrată a organismului ș.a.m.d..
Aceste avantaje pot fi asigurate doar prin consumul de fructe și legume proaspete, uleiuri naturale presate la rece, semințe netratate termic, cereale integrale și sport.
Tânărul, care este căsătorit și are o fetiță în vârstă de doi ani, a ales acest regim de viață în urmă cu patru ani. Era carnivor convins până a decis să își schimbe radical viața, descoperind că acest stil este cel care îl definește cu adevărat.
“Am fost diagnosticat la 26 ani cu o miocardită și, după un spasm cardiac, am fost pasibil de infarct miocardic. Am hotărât să urmez regimurile prescrise de doctori (fără porc, mezeluri, sare, prăjeli etc.), însă, în afara scăderii în greutate, deși urmam și un program de mișcare și aer liber, nu am simțit că aș fi fost refăcut. Am înțeles că m-am ales cu o boală cronică și nu mai este loc de întors, însă nu m-am împăcat cu ideea. Țin să menționez că până a primi acest avertisment eram carnivor convins. Motivat de regăsirea echilibrului, am cercetat pe internet și, în urmă cu patru ani, am hotărât să renunț la consumul de carne. După aproximativ un an am recoltat sânge pentru analize de laborator și am constatat că glicemia și colesterolul au coborât în valori normale, iar proteinele, calciul, fierul și complexul vitaminelor B, mult peste pragul minim, în ciuda comentariilor (…) cum că vegetarienii nu au de unde să și le procure”, adaugă Bogdan Vacon.
După adoptarea stilului vegan, Bogdan afirmă că, din punct de vedere motivațional, a fost foarte determinat, deci nu a simțit sevraj, împotrivire sau vreo voce lăuntrică ispititoare. Spiritual, s-a simțit mult mai curat, mai încrezător, mai vibrant, iar fizic, mult mai vioi, mai energic. Apoi au apărut rezultatele pe plan medical: tensiune arterială, colesterol și glicemie în limite, au dispărut grețurile, crampele abdominale, astenia de primăvară / toamnă sau migrenele.
În ceea ce privește ingredientele necesare acestui stil, cât îi permit resursele de timp și spațiu, Bogdan asigură pentru el și familia sa ingrediente din cultura proprie, unde eforturile sunt ca procedurile să fie sută la sută bio, apoi suplimentează cu ce mai recoltează și părinții din gospodăria de la țară, iar în cele din urmă, nevoit, pășește și pe la piață și magazine. El recomandă magazinele și farmaciile naturiste, care, mai nou, oferă înlocuitori pentru aproape toate produsele de origine animală, condimente curate și alte produse alimentare care respectă principiile unei alimentații sănătoase.
Mai multe pe Agerpres.ro
happy wheelsJun 03, 2020 0
Feb 21, 2023 0
Oct 24, 2022 0
Oct 24, 2022 0
Oct 24, 2022 0
Feb 21, 2023 0
Oct 24, 2022 0
Oct 24, 2022 0
Sep 27, 2022 0